Mi az a domain név

A domain név a weboldal neve?

Röviden igen, azonban ez így nem egész pontos meghatározás. Ahhoz, hogy megértsd a következő dolgokkal kell tisztában lenned.

a domain név megmondja, hogy a domain név mögötti tartalmat melyik számítógépen találjuk, találja a többi számítógép.

A számítógépek (amik a honlapokat és keresőket is tárolják) IP cím alapján kommunikálnak egymással. Ez annyit tesz, hogy minden számítógépnek van egy saját IP címe, amin megszólítható és megtalálható. Az IP cím négy darab 0-255-ig terjedő számot jelent. Ma már nem ennyire egyszerű ez sem, de akit bővebben érdekel, az olvasson utána.

Például a mindannyiunk számára ismerős oldal, a Google kereső a 216.58.209.163-as IP címen érhető el. Próbáld csak ki, nyiss egy új lapot a böngésződben és másold, vagyis írd be ezt a négy számot pontokkal elválasztva egymástól.

Ugye mennyivel könnyebb nekünk embereknek beírni a böngésző címsorába azt, hogy google.hu, mint ha ezt gépelnénk be minden keresés előtt, hogy 216.58.209.163 ?

Egyedi internetes azonosító

No ez a domain név, azaz egy-egy ilyen domain név megmondja, hogy a domain név mögötti tartalmat melyik számítógépen találjuk, találja a többi számítógép. Úgy is felfoghatod, hogy egyfajta egyedi internetes azonosító, ami IP címeket fordít le "emberi nyelvre". Egy IP-re mutathat több domain, de általában egy domain mindig csak egy IP-re. Kivétel a "Round Robin" amikor a DNS szervereket úgy konfigurálják, hogy bizonyos algoritmus alapján több IP-re mutathat ugyanaz a domain de nem egyidőben.

A helyes domain név kiválasztása

A domain név kiválasztásánál több féle szempont vezérelhet bennünket. Ha véges a rendelkezésre álló keret, akkor érdemesebb olyan nevet választani, ami már eleve tartalmazza a “keresőkifejezést”.

Sokkal hasznosabb a tevekenysegem.hu, mint az xykft.hu, hacsak nem a cégnév is “beszédes”, azaz utal a tevékenységre.

Ha brandet (márkanevet) akarsz építeni, akkor - és meg tudod támogatni ezt a folyamatot más eszközökkel is - használhatod azt is domainként. A legideálisabb azonban, ha rendelkezel egy “készlettel”, a kellő és körültekintő beállításokat követően regisztrálhatsz több domain nevet is. Ugyanarra a tartalomra, honlapra azonban nem sok értelme van, így ha több domain nevet szeretnél, akkor érdemes mindegyik alá tartalmat, azaz honlapot létrehozni.

Hogyan épül fel a domain név?

A domain nevek több szintből állnak és mindig a legalacsonyabb rendűvel kezdődnek

A domain kifejezés tartományt jelent. Van egy nemzetközi szervezet, az ICANN amely felelős az IP címek és tartomány nevek felügyeletéért. Ezenkívül vannak a regisztrátorok, akiken keresztül lehet egy-egy domain nevet bejegyeztetni, regisztrálni.

DNS

A világon több száz millió weboldal létezik. Ahhoz, hogy megint csak nekünk embereknek könnyebb legyen tájékozódni kitaláltak egy rendszert, a DNS-t - ez nem az a DNS ami a genetikai információkat hordozza - hanem a Domain Name System, hogy egy hierarchikus rendszerbe foglalják a domain neveket.

A domain nevek több szintből állnak és mindig a legalacsonyabb rendűvel kezdődnek (balról jobbra). A könnyebb megértés miatt kezdjük visszafelé, azaz a legmagasabb szintűvel.

TLD, azaz Top Level Domain

Minden domain név végén, van leggyakrabban kettő, vagy három betű, ami utal a domain jellegére. Újabban már elérhetőek (regisztrálhatóak) olyan egzotikusnak mondható tld-k is mint például: .name, .mobil, .holiday, .trade, vagy akár a .vodka. Ezt nevezzük legfelső szintű tartománynak, azaz Top Level Domain-nek.

SLD, azaz Second Level Domain

Ez utal a domainnév tényleges tulajdonosára, vagy tartalmára. Ebből csak egy lehet ugyanazon tld alatt pont úgy mint az IP címből , ezért is kell regisztrálni.
Ezenkívül léteznek még vezetékes domain nevek is, amik egy speciális fordítón keresztül “maradnak a címsorban” ékezetesek is.

Subdomain, vagy aldomain

A kezdetek kezdetén a www is egy ilyen aldomainként indult. Ez is - mint a legtöbb informatikai kifejezés - angol eredetű:world wide web. A 80-as évek vége felé ezt kifejezetten olyan szöveges dokumentumok tárolására találta ki egy úriember (akit az internet szülőatyjaként is szoktak emlegetni, neve Tim Berners-Lee), melyek hiperlinkekkel vannak összekötve.

Ma már gyakran összemossák az internettel, de az internet szó jelentése pontosan:

számítógépek sokasága melyek fizikailag össze vannak kötve egy hálózatba.

Szóval az aldomain további rendszerezésre használható, mint például webmail.sajatdomain.hu
Ezek jelölhetnek önálló számítógépet is de gyakoribb, amikor egy olyan elkülönített tartalomra mutat, melynek teljesen más a struktúrája, vagy funkciója.

Mondanivalód van számomra?

Kérdésed, észrevételed, megjegyzésed, illetve bármi amiről úgy gondolod, hogy megosztanád velem